Ometre

Suma't a l'estalvi energètic

Sabies que, en l'actualitat, el consum energètic de les llars espanyoles representa al voltant d'un 20% del consum energètic total*? En moltes llars, l'energia és el desemborsament principal, i l'augment del consum d'aquest any en comparació a l'anterior està sent especialment significatiu. Qui no vol reduir-ho i estalviar en la factura de la llum i al mateix temps millorar el planeta?

Per a aconseguir-ho, volem inspirar-te amb alguns consells. Pren nota!

Descarrega l'Informe de Verificació 2023

*Dada obtinguda dellinforme de balanç energètic anual de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi dEnergia (IDAE)a data 2020.

1. Il·lumina el camí cap a l'estalvi

No sols de LEDS viu l'estalvi en il·luminació, però són un primer pas molt important. Consumeixen fins a un 85% menys d'energia i la seva durada pot ser de fins a 20 anys*. 

El segon pas seria planificar els punts de llum de la teva llar per a aprofitar al màxim la llum natural i no haver de recórrer a l'artificial.

I si volem convertir-nos en mestres de l'estalvi energètic, podem recórrer a llums amb funció de regulació o solucions d'il·luminació intel·ligent, de manera que els dispositius estiguin connectats amb el teu mòbil, a un sol comandament a distància o mitjançant reguladors per a poder controlar la intensitat de la llum a cada moment en funció de l'activitat que estiguem realitzant.

* Dades estimades per a una casa amb 16 bombetes halògenes o incandescents, considerant que les bombetes s'usen 3 h/dia uns 336 dies a l'any amb un cost de 0,20€ /kWh. Font: CACITI (Consell andalús de col·legis d'enginyers tècnics industrials).

Més idees sobre il·luminació


2. Posem-nos les piles

Des de teclats i ratolins sense fils fins a diversos tipus de comandaments a distància: amb tants dispositius electrònics com tenim en les nostres vides, és important assegurar-se que mai es quedin sense bateria. Per a això, el millor és utilitzar piles recarregables que puguem reutilitzar. 

Amb les piles recarregables LADDA pots estalviar-te fins a 360 €, que equivalen a 1880 piles alcalines d'un sol ús que acabarien en les escombraries*. D'aquesta forma també reduïm els residus i contribuïm a portar una vida més sostenible en la nostra llar.

Des del punt de vista de l'estalvi, el millor és utilitzar les piles recarregables en productes que consumeixen molta energia, com a joguines, altaveus portàtils o llanternes. A més, amb el carregador de piles TJUGO pots carregar fins a vuit piles recarregables alhora, tant de grandària AA com AAA. Quan estan completament carregades, canvia al mode d'espera de càrrega perquè puguis deixar-les en el carregador si no necessites utilitzar-les immediatament.

 *Xifra basada en la diferència de preu entre 4 piles recarregables LADDA + carregador vs. 1880 piles alcalines.

Més idees sobre piles i carregadors


3. Redueix el consum residual

En molts casos, el balafiament energètic es produeix per desconeixement, dispositius vells o simple mandra. Hem de comprendre quanta energia estem utilitzant i on, i conèixer els productes i les accions que ens ajudaran a millorar el nostre consum.

A causa de l'augment de la tecnologia en les nostres llars, el consum d'energia que necessiten per al seu funcionament ha pujat fins al 25% del consum total. Una de les principals causes són les anomenades "carregues fantasma" dels aparells, que arriben a aconseguir el 6% del consum*, i són els dispositius que deixem endollats i que, malgrat no estar en funcionament, continuen consumint energia.

Una simple regleta amb diversos endolls, ens permet desconnectar multitud d'aparells alhora amb el simple gest d'apagar l'interruptor. I amb el kit d'endoll intel·ligent *TRÅDFRI, podem apagar l'endoll directament, tant si tenim un sol aparell connectat com a varis amb una regleta sense interruptor. Aquests petits gestos ens poden ajudar a estalviar fins a 50 € a l'any*.

*Dades obtingudes de la Comunitat de Madrid a través de l'informe de "Consums del Sector Residencial a Espanya" de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (*IDAE)

 

Més idees per a estalviar energia


4. Millora l'aïllament de la teva llar

Les cortines i les catifes no sols serveixen per a decorar, sinó que juguen un paper essencial en el manteniment de la temperatura dins de casa.Guarden la calor de cada habitació, impedint que s'escapi a través de finestres i sòls, a més, a qui no li agrada treure's la mandra als matins enfonsant els peus en una catifa calenteta?

Tèxtils gruixos per a les cortines i estors opacs, són la clau per a una finestra elegant i completament aïllada de l'exterior.

Els coixins i mantes també aporten sensació de calidesa i absorbeixen part de la calor de l'estada ajudant a mantenir-lo. Diverteix-te combinant materials com el vellut o la llana i prepara també la teva decoració per al canvi de temporada.

Més idees sobre climatització


5. Cuiner als teus fogons!

A hores d'ara ja coneixem el truc d'aprofitar les dues safates del forn per a preparar diversos plats quan l'encenem, però sabies que has d'usar un foc de la grandària de l'olla per a evitar que es dispersi la calor? O que col·locant una tapa en la teva olla trigaràs menys temps a cuinar?

Trucs senzills com aquests reduiran el cost de la teva factura i augmentaran el teu temps lliure, què més es pot demanar?

  • Usa l'olla expressa sempre que puguis. Cuinaràs en la meitat de temps degut a la pressió.
  • Bull només la quantitat d'aigua necessària, ja que requereix d'una gran quantitat d'energia per a portar-la a ebullició. Si la tapem, farem que bulli abans.
  • Planifica't un dia a la setmana per a cuinar el menú de la setmana següent, i a més d'energia estalviaràs temps! Si a més usem recipients de vidre en el frigorífic, millorem la conservació dels aliments i és més fàcil trobar-los, la qual cosa redueix el temps de tenir la nevera oberta i, per tant, el desaprofitament d'energia.

Més idees per a estalviar energia en la teva cuina


6. Electrodomèstics més eficients

Sabies que el 55% del consum elèctric de la teva llar correspon als electrodomèstics? Per això és molt important fixar-se en les etiquetes energètiques a l'hora de comprar un electrodomèstic nou: triar un del rang més eficient tindrà un impacte dràstic en la nostra factura i en el nostre consum.

A més d'això, hi ha molts petits gestos que pots incorporar en el teu dia a dia per fer encara més eficient el consum d'energia:

  • Frigorífic: redueix la temperatura al mínim a l'hivern i intermèdia a l'estiu, deixa refredar una mica els aliments que cuinis abans de guardar-los, així evitaràs que la teva nevera faci un esforç extra per a refredar-los, manteniu-lo sempre ple i obre-ho el menys possible, així evitaràs que es perdi el fred en el seu interior.
  • Forn: en general no és necessari precalfar el forn, pots apagar-lo quan faltin només uns minuts per a acabar la cocció del plat aprofitant la calor residual i evita obrir-lo innecessàriament, ja que cada vegada que ho fas pot arribar a perdre's un 20% de la calor en el seu interior.
  • Rentavaixella: posa-ho a funcionar només quan estigui completament ple (una rentada a càrrega completa consumeix menys que dues a mitja càrrega), utilitza els programes ECO i evita el programa d'assecat amb aire calent, és una despesa innecessària d'energia i de diners. La pròpia circulació natural de l'aire en obrir la porta després de finalitzar la rentada seca la vaixella ràpidament i et permet estalviar un 45% d'energia.
  • Escalfador d'aigua: usa una aixeta amb sistema d'inici en fred, que evita el malbaratament d'aigua calenta i et permet estalviar energia. Quan aixeques el comandament recte cap amunt sol surt aigua freda. La funció impedeix girar del tot el comandament cap a la dreta, evitant així accionar la caldera per error.

Esperem haver-te animat a celebrar i participar de l'estalvi energètic, per un planeta més net per a tots!

 

*Dades obtingudes de la Comunitat de Madrid a través de l'informe de "Consums del Sector Residencial a Espanya" de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (*IDAE)

Més idees sobre electrodomèstics més eficients

Canvia a un dia a dia més sostenible amb SOLSTRÅLE

Comença a produir la teva pròpia energia renovable a un preu assequible. "Contigo Energía" ha treballat juntament amb IKEA per a crear una oferta d'energia solar que s'adapti a tu, a la teva llar i a les teves necessitats energètiques.

Més informació

Zona de reciclatge

Sabies que a les nostres botigues tenim habilitada una zona per a reciclar tot allò que ja no necessites i assegurar-te que té un bon destí? Visita la teva botiga IKEA i informa't de tots aquells productes que podem recollir i donar-los una gestió apropiada.

Localitza la teva botiga